Българската православна църква почита днес паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски. Св. Евтимий,

...
Българската православна църква почита днес паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски.
Св. Евтимий,
Коментари Харесай

Църквата почита паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски

Българската православна църква почита през днешния ден паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски.

Св. Евтимий, патриарх Търновски, е роден към 1327 година в благороден жанр от остарялата българска столица Велико Търново. Съвсем млад той се причислява към монашеското приятелство на Килифаревския манастир, управителен от Теодосий Търновски. По това време манастирът е прочут литературен център с огромно значение за Средновековна България и за другите славянски нации. В него дружно с Евтимий се учат видни богослови, литератори и историци.

После младият Евтимий дълго време учи във Византия, само че отчаян се завръща в родината си и се усамотява в пещера, близо до Велико Търново. Там построява църквата " Св. Троица ". Около нея се събират негови възпитаници и основават манастир. В него Евтимий се заема с виновната задача за възстановяване на българския правопис въз основа на езика на Първоучителите - Светите братя Кирил и Методий. Той прави езикова промяна, като построява и открива книжовен език, умишлено далечен от говоримата тирада, посредством който " изкуството да се плетат думи " доближава съвършенство.

Патриарх Евтимий Търновски се смята и за един от най-изтъкнатите средновековни български преводачи. 

След избирането му за патриарх през 1375 година Евтимий продължава да развива книжовна активност. Превежда литургии, съчинява жития на български светци, пази ревностно православното завещание от еретични похищения, поставя грижи за небогати и страдащи. Той прави и промяна на българските богослужебни книги, с цел да станат те по-разбираеми и да доближават до съзнанието и мозъка на вярващите.

При рухването на Велико Търново под иго през 1393 година патриарх Евтимий остава като финален защитник на българската православна религия и страна. Заради смелостта си е наказан на гибел, само че става знамение и когато турският главорез подвига ръка да го посече, ръката му се вцепенява, а мечът пада на земята. Последният български патриарх е заточен и умира към 1402 година.

Св. патриарх Евтимий Търновски е канонизиран от Българската православна черква през 15-и век и от този момент е включен в нейния празничен календар, а на 20 януари паметта му се уважава и от другите православни църкви. У нас изключително тържествено празникът се празнува в манастира " Св. Троица " край Велико Търново, където светецът е работил със своите сподвижници.

Днес имен ден честват Евтим, Евтимий.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР